http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20030515TK2
Helsingin Sanomat
TORSTAINA 15.5.2003

KUOLLEET - PRINSSI SADRUDDIN AGA KHAN


Ismailiittojen prinssi toimi YK:n pakolaisjohtajana

YK:n entinen pakolaisavun johtaja, prinssi Sadruddin Aga Khan kuoli 12. toukokuuta Bostonissa Yhdysvalloissa 70-vuotiaana. Hän oli syntynyt 17. tammikuuta 1933 Pariisissa.
   
Sadruddin Khan työskenteli pitkään Yhdistyneiden kansakuntien palveluksessa. Pakolaisavun pääkomissaari hän oli toista vuosikymmentä vuodesta 1965 lähtien.
   
Khan vieraili useasti
Suomessa ja tapasi aikakauden keskeisiä poliitikkoja sekä muita vaikuttajia. Heidän joukossaan olivat muun muassa presidentti Urho Kekkonen, pääministeri Mauno Koivisto, alivaltiosihteeri Martti Ahtisaari ja Suomen pakolaisapua johtanut Helvi Sipilä.
   
Merellisen prinssin suhteet Suomeen olivat muutoinkin kunnossa. Khan tilasi 1965 helsinkiläiseltä veneveistämöltä vajaat kuusi metriä pitkän kilpaveneen, jolla hän osallistui Napolissa Italiassa maailmanmestaruuskisoihin.
   
Veneenrakentajat saivat kiitokseksi Sveitsistä kellot, joissa luki "From SAK". Kyseessä olivat prinssin nimikirjaimet, eikä työntekijöille yleensä tutumpi keskusjärjestö.
   
YK:n puitteissa Sadruddin Khan vaikutti muun muassa Bangladeshin valtion syntyyn 1971, jolloin Pakistanin levottomuuksia oli paennut useita miljoonia ihmisiä.
   
Sadruddin Khan kilpaili
YK:n pääsihteerin virasta 1981, mutta paikka jäi saavuttamatta.
   
Sadruddin Aga Khan oli ismailiittain aiemman uskonnollisen johtajan Aga Khan III:n nuorin poika. Ismailiitat ovat lähinnä Intiassa ja Pakistanissa vaikuttava shiiamuslimilahko.
   
Intialaissyntyinen Aga Khan tunnettiin maailmalla upporikkaana miehenä, jonka edesottamukset ja matkat maailman huvittelukeskuksissa neljännen vaimon Begumin kanssa täyttivät lehtien palstoja 1950-luvulla.
   
Aga Khanin toinen poika
Ali Khan oli naimisissa lyhyen aikaa Hollywood-tähden Rita Hayworthin kanssa, ja hänen aiemmasta avioliitostaan on Karim, Aga Khan VI.
   
Ali Khanin ja Hayworthin liitto herätti valtavan huomion maailmalla. Sadruddin Khan onnistui sen sijaan välttämään juorupalstat monia dynastian muita miehiä paremmin ja ainakin paremmin kuin velipuolensa Ali.
   
Sadruddin Khan oli koonnut Belleriven linnaansa Genevenjärven rannalle Sveitsiin mittavan taidekokoelman ja runsaasti vanhoja turkkilaisia, iranilaisia ja intialaisia käsikirjoituksia. Hän johti viime ajat perustamaansa ympäristökysymyksiin keskittynyttä Bellerive-säätiötä.